Publiceer Modellen 2D tekeningen vanuit Revit rechtstreeks in de Documentenmodule

Het doel van dit artikel is uit te leggen hoe u modellen 2D tekeningen vanuit Revit rechtstreeks in de module Documenten kunt publiceren.

Met de Kairnial plugin kan een Revit gebruiker bestanden van zijn modellen publiceren naar de Documents module op het Kairnial platform.

Opmerking: Neem contact op met uw Kairnial-contactpersoon om te weten welke methode u voor uw project moet gebruiken.

Zodra de inhoud van Revit bestanden zijn gepubliceerd naar Kairnial, zal de gebruiker in staat zijn om 3D modellen en 2D tekeningweergaven uit Revit te pushen en te presenteren in het EDM naar een Groep van Tekeningen & Modellen

Met de Kairnial plugin is het mogelijk om het volgende te publiceren:

• Het Revit bestand.
  • Het 3D model van het Revit bestand in IFC formaat (uitwisselingsformaat voor interoperabiliteit).
  • Het 3D model van het Revit bestand in BIMPACKAGE formaat voor gebruik in de Kairnial omgeving.
  • Revit 2D tekening views in PLANPACKAGE formaat voor gebruik in de Kairnial omgeving.
  • 2D tekening views en project presentatie sheets in PDF en DWG formaat.

Opmerking: BIMPACKAGE is het Kairnial formaat van het 3D model van het Revit bestand specifiek voor gebruik in de Kairnial interface.

Het PLANPACKAGE formaat is het formaat van de 2D tekening views van het Revit bestand specifiek voor een gebruik in de Kairnial interface.

Voorbeelden van naar EDM gepubliceerde documenten in BIMPACKAGE en PLANPACKAGE formaat voor gebruik op de iPad of op de webinterface.

Onderstaande illustratie toont de publicatie van de 2D tekening view (FloorPlans) van een Revit bestand in PLANPACKAGE formaat in Kairnial Documents.

Het schema is hetzelfde voor het publiceren van 2D tekening views en sheets in DWG en PDF formaat.

Ondersteunde Revit versies

De Kairnial-plugin ondersteunt Revit versies 2017 tot 2021.

Voorwaarden voor het publiceren van Revit projecten
Consistentie van coördinatensystemen

Er zijn twee mogelijkheden om een model bestaande uit meerdere 3D modellen te publiceren naar Kairnial.

1. Publiceren per model
  2. Publiceren vanuit een Revit Assembly (Coordination Mock-up)

Wanneer u een project moet publiceren dat uit meerdere modellen bestaat, is de locatie van elk model ten opzichte van de anderen van het grootste belang.

Het is aanbevolen dat u een gedeeld coördinatensysteem gebruikt dat gemeenschappelijk is voor alle submodellen die de mock-up van een project vormen, zodat het conform en correct gemonteerd is in Kairnial. Het is ook mogelijk om een identieke interne oorsprong te gebruiken in alle modellen van het project.

Als u een project wilt publiceren waarbij sommige modellen niet hetzelfde gedeelde coördinatensysteem delen of niet dezelfde interne oorsprong hebben, zal het nodig zijn een assemblage (coördinatiemodel) in Revit te gebruiken waarmee de verschillende modellen kunnen worden gekalibreerd voordat ze in Kairnial worden gepubliceerd.

Een Revit project model per model publiceren

Bij het publiceren van een project per model is het noodzakelijk dat hetzelfde gedeelde coördinatensysteem of dat de interne herkomsten identiek zijn in de verschillende modellen waaruit het project bestaat.

Hierdoor kunnen de verschillende modellen in het project correct op elkaar aansluiten wanneer ze samen worden weergegeven in Kairnial vanuit een Plan Group & Templates.

Opmerking: In versies voorafgaand aan Revit 2020 is het mogelijk om de interne oorsprong van een Revit-bestand te identificeren door een DWG-bestand te koppelen waarvan de oorsprong wordt aangegeven door een grafisch element met de methode Origin to Origin.

Vanaf de Revit 2020 release kan de interne oorsprong van een Revit bestand worden bekeken vanuit de Visibility / Graphics tool.

Publicatie vanuit een coördinatiemodel

Wanneer de modellen niet hetzelfde gedeelde coördinatensysteem hebben of wanneer de interne oorsprong van de verschillende Revit bestanden niet identiek is, is het noodzakelijk om de verschillende samenstellende modellen van het project te kalibreren in een coördinatiemodel alvorens over te gaan tot publicatie in Kairnial.

Modellen die niet dezelfde interne oorsprong hebben, maar worden gepubliceerd vanuit een coördinatiebestand waarin ze correct zijn gekalibreerd, worden op de juiste plaats in Kairnial gepubliceerd.

Om een coördinatiemodel te maken dat de verschillende modellen van het project samenbrengt, kunnen verschillende strategieën worden gebruikt.

Opmerking: In het geval dat een coördinatiemodel wordt gebruikt voor publicatie, kunnen alleen de in het samengestelde model aanwezige aanzichten worden gepubliceerd.

Ontwikkeling van een coördinatiemodel

Om de verschillende modellen van een project te koppelen in een coördinatiemodel zijn verschillende strategieën mogelijk:

• Project base point to project base point

Als modellen hetzelfde projectbasispunt delen, kunnen de modellen met de methode Project base point to Project base point worden gekoppeld.

Voorbeeld van modellen die hetzelfde projectbasispunt delen. Het basispunt van het project wordt aangegeven door een coördinatenstelsel in het midden van de blauwe cirkel.

• Origin to Origin.

Als modellen dezelfde interne oorsprong hebben, kan ernaar worden verwezen met de methode Origin to Origin.

• Coördinaten delen

Wanneer de modellen verschillende interne herkomsten en projectbasispunten hebben, kan het delen van coördinaten worden gebruikt om de modellen met elkaar in verband te brengen.

• Andere gevallen

Indien de modellen geen gemeenschappelijke locatie hebben, moeten de modellen opnieuw tegen elkaar worden gekalibreerd en de coördinaten worden gedeeld.

De stappen voor dit proces zijn als volgt:

• Koppel een tweede model aan een eerste dat open is (dit kan bijvoorbeeld het gekoppelde structuurmodel in het architectuurmodel zijn).
  • Verplaats het gekoppelde model handmatig in het open model, zodat beide correct gepositioneerd zijn (het structuurmodel wordt bijvoorbeeld verplaatst ten opzichte van het architectuurmodel om het overeen te laten komen).
  • Importeer de coördinaten van het tweede model in het eerste model (bijvoorbeeld, de coördinaten van het constructiemodel worden geïmporteerd in het architectuurmodel).
  • Open het tweede model en koppel het eerste eraan (open bijvoorbeeld het structuurmodel en koppel het architectuurmodel eraan).
  • Verplaats in het veld "site" in de eigenschappen van het gekoppelde model de instantie naar het tweede geopende model (kies bijvoorbeeld om de architectuurinstantie naar het structuurmodel te verplaatsen).
  • Creëer een coördinatiebestand met dezelfde coördinatensystemen als het model dat als referentie diende en koppel de verschillende modellen daaraan door coördinaten te delen.

Het is mogelijk deze verschillende methoden te combineren om een coördinatiemodel te vormen, afhankelijk van de gevallen en de coördinatensystemen die in de verschillende modellen beschikbaar zijn.

Voorwaarden voor de publicatie van een coördinatiemodel

Bij het bouwen van een coördinatiemodel is het noodzakelijk om de "Overlay"-methode voor het koppelen van bestanden te gebruiken om redundantie van bestanden te voorkomen.

De "Overlay"-methode voor het koppelen van bestanden voorkomt dat bestanden die gekoppeld zijn aan in het coördinatiemodel gegroepeerde bestanden worden gepubliceerd.

Indien een bestand "A" aan het coördinatiemodel wordt gekoppeld en een bestand "B" aanroept dat reeds aan het coördinatiemodel is gekoppeld, dan wordt bestand "B" slechts eenmaal gepubliceerd.

Als daarentegen de koppelingsmodus van bestand "B" in bestand "A" "Attachments" is, wordt bestand "B" tweemaal gepubliceerd bij de publicatie van het coördinatiemodel.